Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νέα προγράμματα για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας






O υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την έναρξη, εντός ολίγων ημερών, ενός νέου προγράμματος χορήγησης δανείων προς μικρές, πολύ μικρές και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις. Η δυνατότητα δημιουργήθηκε μετά την τελική έγκριση του Συμφώνου Ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ελληνικές Τράπεζες.



Ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα ότι το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να δώσει εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ προς την ΕΤΕπ ώστε να χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών δάνεια σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι τράπεζες υποχρεούνται χωρίς κέρδος να διαθέσουν το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕπ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την χορήγηση αντίστοιχου ποσού 1 δισ. ευρώ για το 2012. 


Παράλληλα, προωθούνται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας: 


α. Εργαλείο συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησης που θα δημιουργήσουν νέοι ηλικίας 20-40 ετών, με συνολικό ποσό ενίσχυσης μέχρι 1 εκατ. ευρώ. 


β. Ειδική δράση στο ΕΤΕΑΝ για την επιχειρηματικότητα των νέων συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση χαμηλότοκων δανείων από 30.000-300.000 ευρώ, για να καλύψουν την ιδία συμμετοχή στο νέο επενδυτικό νόμο. 
 

Πρώτος στόχος για τον υπουργό είναι, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, η διάσωση της οικονομίας και βασικός πυλώνας της στρατηγικής της ανάπτυξης είναι η αναθέρμανση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου