Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Συμβουλές Επιτυχίας: Πώς και πού να αναζητήσετε εργασία

Από τον Κώστα Στάμκο, Διευθυντή Ανάπτυξης του City Unity College


Ας γνωρίσουμε μερικές από τις κυριότερες πηγές και μεθόδους αναζήτησης εργασίας:

§   ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: Η γνωστότερη και ευρέως χρησιμοποιούμενη πηγή εύρεσης εργασίας είναι οι αγγελίες στις εφημερίδες. Σε συνεχή βάση να διαβάζετε τις κατεξοχήν εφημερίδες αγγελιών, καθώς και τις πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες πλέον δημοσιεύουν ένθετα ή και ειδικά αφιερώματα στην εύρεση εργασίας. Μην σταθείτε όμως μόνο στο section της ζήτησης εργασίας, καθώς κάποιες εφημερίδες δίδουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να δημοσιεύσουν και τη δική τους αγγελία προσφοράς (του εαυτού τους!) – χρησιμοποιήστε τη. Ανατρέξτε και στις δωρεάν εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, αλλά και στις τοπικές του δήμου ή της κοινότητας σας, στις οποίες μάλιστα ένα από τα συνήθη κριτήρια πρόσληψης για τις εταιρίες είναι ο τόπος κατοικίας. Προσοχή: μην αφήνετε μεγάλα διαστήματα χωρίς ενημέρωση, ή μην παρασύρεστε από περιόδους όπως το καλοκαίρι όπου μειώνεται η προσφορά θέσεων – ποτέ δεν ξέρετε πότε θα δημοσιευθεί η κατάλληλη για εσάς αγγελία…
§   JOB SITES (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ): Τα sites εύρεσης εργασίας αποτελούν τη λύση του αύριο για τις εταιρίες λόγω της ευελιξίας τους (καθώς σε δευτερόλεπτα εισάγουν τις παραμέτρους που τους ενδιαφέρουν, όπως π.χ. φύλο, ηλικία, σπουδές, προϋπηρεσία και αντλούν τα κατάλληλα -για τις δικές τους ανάγκες- βιογραφικά σημειώματα) και της τεράστιας βάσης δεδομένων που διαθέτουν, η οποία και ανανεώνεται συνεχώς. Ξεκινήστε λοιπόν ψάχνοντας για αγγελίες στα μεγαλύτερα και σοβαρότερα Ελληνικά sites, αλλά και διεθνή ανάλογα με τις βλέψεις σας. Παράλληλα, καταχωρήστε το βιογραφικό σας ακολουθώντας τις δικές τους φόρμες ή/και ανεβάστε και το έτοιμο που διαθέτετε. Προσοχή: δώστε βαρύτητα στην πρώτη επιλογή εάν εκείνη παρέχεται, καθώς με αυτή το cv σας εμφανίζεται στις αναζητήσεις των εργοδοτών. Τέλος, χρησιμοποιήστε και τις ρουτίνες του κάθε site (π.χ. πράκτορες), με τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε με mail για τις νέες αγγελίες των τομέων ενδιαφέροντος σας, μόλις εκείνες δημοσιευθούν…
§   ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: Πλέον, γνωστές εταιρίες του χώρου του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και κάποιες σχολές ή και δήμοι ξεκινούν τη διοργάνωση ημερών καριέρας. Συμμετάσχετε σε όσες περισσότερες αντίστοιχες εκθέσεις μπορείτε, καθώς για τις εταιρίες που αναζητούν προσωπικό αποτελούν μια ποσοτικά άριστη πηγή, η οποία όμως παράλληλα παρέχει και τη δυνατότητα μιας ολιγόλεπτης προσωπικής επαφής και ποιοτικής αξιολόγησης των υποψηφίων. Προσοχή: στις ημέρες καριέρας, οι περισσότεροι υποψήφιοι απλώς αφήνουν το βιογραφικό τους, περιμένοντας αυτό να λειτουργήσει από μόνο του. Η δική σας –και πολύ πιο σωστή επιλογή- είναι να ζητάτε να δίνετε επί τόπου μια μικρή συνέντευξη, καθώς αυτό δείχνει θάρρος και εκτιμάται ιδιαίτερα από τους συνεντευκτές…
§  ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ / ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ: Αν έχετε σπουδάσει σε επαγγελματικές σχολές, ΤΕΙ ή πανεπιστήμια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΤΕΕ, κλπ, κρατικά ή ιδιωτικά, ψάξτε αν έχουν δημιουργήσει γραφεία διασύνδεσης ή σταδιοδρομίας. Εάν ναι, ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες τους (και συμμετάσχετε σε όλες), επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους για να στείλετε το cv σας και διατηρήστε «ζεστή» αυτή την επικοινωνία με τακτικό follow up. Προσοχή: είναι σαφώς καλύτερη η προσωπική επαφή με τον υπεύθυνο του γραφείου, από ένα «απρόσωπο» mail που σας γλυτώνει μεν χρόνο, αλλά από μόνο του δεν κάνει θαύματα…
§  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ / ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Άριστη πηγή εύρεσης εγγεγραμμένων και έμπειρων επαγγελματιών για τις επιχειρήσεις. Εάν ήδη εργάζεστε ή μόλις ξεκινήσατε, γραφείτε απευθείας σε όσες περισσότερες μπορείτε. Προσοχή: κάποιες φορές απαιτείται ένα χρηματικό αντίτιμο για την εγγραφή / συνδρομή σας, αλλά σε βάθος χρόνου θα αποσβέσετε τα χρήματα σας…
§   ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εκμεταλλευτείτε τις εταιρίες εύρεσης εργασίας, καθώς και τους κυνηγούς κεφαλών (εταιρίες που αναζητούν τα κορυφαία στελέχη της αγοράς), καθώς πολλές επιχειρήσεις τις επιλέγουν γιατί δεν θέλουν να κατακλυσθούν από σωρεία βιογραφικών σημειωμάτων δημοσιεύοντας μια αγγελία σε κάποιο μαζικό μέσο. Προσοχή: ανά εξάμηνο στείλτε τους εκ νέου το βιογραφικό σας. Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζετε το ενδιαφέρον σας, αλλά και ανανεώνετε τη βάση δεδομένων τους και μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες επιτυχίας σας…
§   SITES ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ: Πλέον, πολλοί μεγάλοι και «επιθυμητοί» εργοδότες, ανεβάζουν στα sites τους (και για λόγους prestige) τις ανάγκες κάλυψης θέσεων μέσα στην εταιρία τους. Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους. Προσοχή: ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες τους για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διεκπεραιωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία…
§  ΟΑΕΔ: Επισκεφθείτε τα τοπικά γραφεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για θέσεις που σας καλύπτουν…
§  ΔΗΜΟΙ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ: Αφήστε στα ιδιαίτερα γραφεία των παραπάνω πηγών το cv σας – ποτέ δεν ξέρει κανείς…

Καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου