Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κωνσταντινούπολη: Άρχισε η διάσκεψη για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες





Εκκληση για περισσότερη βοήθεια προς τις 48 φτωχότερες χώρες του κόσμου απηύθυνε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στην ομιλία του, την πρώτη ημέρα της 4ης Διάσκεψης των Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών (ΛΑΧ) που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.


Στη διάρκεια της Διάσκεψης θα συζητηθεί το νέο εξαετές πρόγραμμα βοήθειας προς τις χώρες αυτές, η ομάδα των οποίων αποτελούνταν το 1971 από 25 μέλη, ενώ σήμερα συμπεριλαμβάνουν τις 48--33 Αφρικανικές, 14 Ασιατικές χώρες και την Αϊτή. Το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσής τους καταρτίστηκε στις Βρυξέλλες το 2004, για χώρες στις οποίες το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων τους ήταν μικρότερο από 745 δολάρια.

Παρόντες στην τελετή έναρξης της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ενώ αναμένεται και ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Στην ομιλία του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι οι επενδύσεις στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν το ερέθισμα που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη και την παγκόσμια σταθερότητα. Τόνισε δε, ότι η προσπάθεια αυτή δεν αποτελεί φιλανθρωπία, αλλά μια λογική επένδυση.

Χθες, Κυριακή, στη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης, ο ίδιος αναφέρθηκε στα παραπάνω και τόνισε επίσης ότι η "δημοκρατική διακυβέρνηση" είναι επίσης μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Οι εργασίες της διάσκεψης θα διαρκέσουν πέντε (5) ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου