Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Συμβουλές Επιτυχίας: Προετοιμαστείτε για τη συνέντευξη, Μέρος 2

Από τον Κώστα Στάμκο, Διευθυντή Ανάπτυξης και υπεύθυνο του CityU Career Center του Unity College, k.stamkos@cityu.gr  



Συνεχίζουμε την αναφορά μας στην αναζήτηση εργασίας, με τις ενέργειες μας πριν, κατά, καθώς και μετά τη συνέντευξη:

Α. ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

§  ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ: Πρέπει να έχετε μαζί σας περισσότερα του ενός εκτυπωμένα βιογραφικά σημειώματα, καθώς δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων πόσοι άνθρωποι θα παρευρίσκονται στη συνέντευξη, αλλά και το αν θα ακολουθήσει συνεχόμενη δεύτερη συνέντευξη με διαφορετικά στελέχη αυτή τη φορά. Επιλέξτε χαρτί καλής ποιότητας για τις εκτυπώσεις σας και προσφέρετε το βιογραφικό σας μέσα σε μια ζελατίνη.
§  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Αναζητήστε πληροφορίες για την εταιρία και τα προϊόντα της - π.χ. από το διαδίκτυο, ή κλαδικά περιοδικά. Ενημερωθείτε για τα ιστορικά στοιχεία, αλλά και τις τρέχουσες δραστηριότητες της, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να απαντήσετε άριστα στην ερώτηση «τι γνωρίζετε για εμάς;»…
§  ΝΤΥΘΕΙΤΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ: Σκεφθείτε από πριν τη γενική εξωτερική εικόνα του ανθρώπου που θα πάρει τη θέση για την οποία θα δώσετε σε λίγο συνέντευξη, την εικόνα που περνά προς τα έξω η εταιρία με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και αμέσως μετά επιλέξτε να είστε λίγο ακόμα πιο συντηρητικοί, καθώς έτσι θα κερδίσετε τις εντυπώσεις!
§  ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ: Ένα φωτομοντέλο πηγαίνει σε ένα πρακτορείο, έχοντας μαζί του ένα «book» - γιατί όχι και εσείς; Συγκεντρώστε παλιότερες δουλειές σας, προϊόντα ή διαδικασίες που δημιουργήσατε ή βελτιώσατε, άρθρα ή μελέτες σας, ή φωτογραφίες από διακρίσεις σας και κρατήστε αντίγραφα των συστατικών σας επιστολών. Μόνο και μόνο το να τα έχετε μαζί σας, θα σας οπλίσει με δύναμη και αυτοπεποίθηση…
§  ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ: Λίγες ημέρες πριν τη συνέντευξη, περάστε έξω από την εταιρία, ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο και χρησιμοποιώντας το ίδιο μέσο με αυτά που θα επιλέξετε την ημέρα της συνέντευξης. Ψάξτε για χώρους parking αν θα οδηγήσετε, αλλά και για το που βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι την ημέρα της «κρίσης» δεν θα φορτωθείτε με επιπλέον άγχος, ψάχνοντας ή καθυστερώντας…
§  ΦΤΑΣΤΕ ΝΩΡΙΣ: Να είστε τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα έξω από το κτήριο. Χρησιμοποιήστε τα πρώτα 5 λεπτά για να χαλαρώσετε, να προετοιμαστείτε για τη νίκη, αλλά και φροντίσετε να διορθώσετε τυχόν ατέλειες στην εμφάνιση σας. Μπείτε στο κτήριο και ζητήστε τον συνεντευκτή σας ακριβώς 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού σας. Προσοχή: να θυμάστε ότι η πιθανή καθυστέρηση είναι μια αρνητική πρώτη εντύπωση. Αν απαιτηθεί να καθυστερήσετε, τηλεφωνήστε έγκαιρα στην εταιρία, «μαλακώνοντας» λίγο αυτή την εντύπωση.

Β. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

§  ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΕ ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ή ΤΟΝ ΒΟΗΘΟ: Η πρώτη επαφή με τα στελέχη της εταιρίας, συνήθως δεν είναι ο συνεντευκτής σας, αλλά η receptionist ή/και ο βοηθός του. Αφήστε μια άριστη πρώτη εντύπωση χαιρετώντας τους εγκάρδια, χαμογελώντας και δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό, καθώς ο συνεντευκτής θα ζητήσει τη γνώμη τους ακόμα και πριν σας δεχθεί στο γραφείο του! (π.χ. από το τηλέφωνο)
§  ΔΩΣΤΕ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ: Αν ιδρώνετε συχνά, έχετε μαζί σας ένα μαντήλι και σκουπιστείτε -ιδιαιτέρως διακριτικά- πριν την επαφή. Μην ξεκινήσετε εσείς τη χειραψία, καθώς κάτι τέτοιο μεταδίδει μια εικόνα «εισβολέα». Περιμένετε να τείνει πρώτος ο συνεντευκτής σας το χέρι του και στη συνέχεια ανταποκριθείτε ζεστά, σφίγγοντας το ελαφρώς. Προσοχή: δεν θα αφήσετε το χέρι του, πριν να αφήσει εκείνος πρώτος το δικό σας.

(συνεχίζεται)

Καλή σας επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου