Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συμβουλές Επιτυχίας: Το αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα!!!

Από τον Κώστα Στάμκο, Διευθυντή Ανάπτυξης του City Unity College





Πολλοί από εμάς θεωρούν το βιογραφικό και το cover letter τους έγγραφα μέγιστης σπουδαιότητας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί ένα φύλλο χαρτί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή.

Η αλήθεια είναι ότι ένα σωστά γραμμένο βιογραφικό, έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τον αρχικό σκοπό του – να δώσουμε μια πρώτη συνέντευξη, αλλά και στη συνέχεια να βοηθήσει στην τελική επιλογή. Σχεδιάζοντας το δικό σας cv, δώστε όλη σας την προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:

          Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Δεν πρέπει να στέλνουμε ποτέ ένα βιογραφικό σημείωμα χωρίς την συνοδευτική του επιστολή. Δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να συντάξουμε μια επιστολή, και επομένως θα έχουμε πρόβλημα γραπτής επικοινωνίας σε περίπτωση πρόσληψης μας. Το ιδανικό πάχος των γραφόμενων μας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3/4 της σελίδας. Οι παράγραφοι του cover letter είναι κατά σειρά οι ακόλουθοι: α. Η συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σας, καθώς  και του τι έχετε σπουδάσει – να ταιριάζουν στη θέση που επιθυμείτε, β. Η αναφορά στην εργασιακή σας εμπειρία με κύρια καθήκοντα και αποτελέσματα - λόγοι για τους οποίους πιστεύετε ότι ταιριάζετε σε αυτή τη θέση και γ. Ο επίλογος με τον χαιρετισμό και την αίτηση για συνέντευξη
          Η ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΟ CV ΜΑΣ: Η πρώτη παράγραφος του cv μας, πρέπει να περιέχει τα προσωπικά μας στοιχεία: ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, mail. Στη συνέχεια, μόνο αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, ξεκινάτε από τις σπουδές σας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αρχίζετε και αναφέρετε την εμπειρία σας. Στις επόμενες παραγράφους αναφέρεστε - με τη σειρά - στις γνώσεις ξένων γλωσσών, στον χειρισμό προγραμμάτων Η/Υ, σε τυχόν σεμινάρια που έχετε συμμετάσχει, παραθέτετε ικανότητες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας και κλείνετε αναφερόμενοι σε hobbies και συστάσεις.
          ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Αναφερθείτε σε θέματα όπως: η δυνατότητα ταξιδίων, ή η στρατιωτική σας θητεία ως εφέδρου αξιωματικού - μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αναφέρετε ως mail επικοινωνίας, πάντοτε και μόνο το προσωπικό σας e-mail.  Ακόμα και αν δεν έχετε δικό σας υπολογιστή στο σπίτι, να ελέγχετε κάθε εβδομάδα τα mails σας σε ένα internet cafe.
          ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Η οικογενειακή σας κατάσταση παίζει ρόλο. Το να είστε ανύπανδρος, θεωρείται θετικό σε entry ή junior level εργασίες, καθώς δεν θα επιβαρυνθεί σύντομα ο «βασικός μισθός» σας με επιδόματα γάμου ή τέκνων ή με άδειες κύησης και λοχείας. Αντιθέτως, η ύπαρξη οικογένειας, μαρτυρά σταθερότητα και προτιμάται σε κορυφαίες ιεραρχικά θέσεις!
          Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ: Ξεκινάτε πάντοτε από την πιο πρόσφατη εργασία σας. Αναγράφετε την κάθε δουλειά σας (full ή part time, έμμισθη ή όχι, στην οικογενειακή επιχείρηση ή σε οποιαδήποτε άλλη), ασχέτως του πόσο «ταπεινή», «μικρή» ή «λίγη» θα μπορούσε να φανεί. Αναλογισθείτε ότι δεν γνωρίζετε αν ο συνεντευκτής σας πέρασε από αντίστοιχους κλάδους, θέσεις ή εταιρίες, ή πόσο σημαντικό είναι αυτό που γράφετε για τη δουλειά που εκείνος θέλει να κάνετε....
          Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Δεν αρκεί απλώς να αναφέρετε την επωνυμία της προηγούμενης σας εταιρίας. Γράψτε δίπλα της, το αντικείμενο εργασιών της. Προσπαθήστε να μην φαίνονται μεγάλα κενά μεταξύ των διαφόρων εργασιών σας. Στη συνέχεια, αναφερθείτε αναλυτικά στα καθήκοντα σας (αναφέρετε και το πιο μικρό, μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για τον συνεντευκτή σας και τη δουλειά για την οποία είστε υποψήφιος). Τέλος, με bullet points αναφέρετε τα επιτεύγματα σας (ΠΡΟΣΟΧΗ: τα καθήκοντα σας λένε μόνο τι κάνατε, τα επιτεύγματα σας πόσο καλά το κάνατε!).
          Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: «Παν μέτρον άριστον». Ο ιδανικός αριθμός σελίδων είναι δύο, ή το πολύ τρείς, συν το cover letter. Μην γράψετε έκθεση ιδεών, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιά και πόσα μαθήματα παρακολουθήσατε στη σχολή, ή ποιές ήταν οι εργασίες σας σε κάθε μάθημα. Κουράζει, ενοχλεί και λειτουργεί ως αντικίνητρο. Μην φτάσετε όμως και στο άλλο άκρο και ετοιμάσετε ένα μονοσέλιδο cv, στο οποίο δεν μπορείτε να διευκρινίσετε σημεία-κλειδιά...
          ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΘΩΤΗΣ: Χρησιμοποιήστε συνεχώς τον αυτόματο διορθωτή του κειμενογράφου σας. Προσέξτε όμως να μην αλλάξει λέξεις (π.χ. τεχνικές) τις οποίες και δεν καταλαβαίνει, σε οτιδήποτε θα φέρει γέλια στον αναγνώστη....
          Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: Αναλογισθείτε ότι καθημερινά στις «μεγάλες» εταιρίες καταφθάνουν εκατοντάδες βιογραφικά. Αν κάποια στελέχη τα διάβαζαν όλα, δεν θα έκαναν καμία άλλη δουλειά. Έτσι λοιπόν, περνούν τα cv από ένα scanner, το οποίο διαβάζει λέξεις-κλειδιά και αναλόγως ειδοποιεί το στέλεχος, λέγοντας του ότι αξίζει να δώσει σημασία σε ένα cv. Προτιμήστε λοιπόν το μαύρο χρώμα κατά την αποστολή και αν θέλετε ας έχετε και μια έγχρωμη version μαζί σας στη συνέντευξη.
          Η ΓΛΩΣΣΑ: Αν η αγγελία στην οποία απαντάτε είναι γραμμένη στα Ελληνικά, το cv ας σταλεί στα Ελληνικά και αντίστοιχα αν είναι γραμμένη στα Αγγλικά. Όταν όμως δεν απαντάτε σε αγγελία, αλλά ξεκινάτε εσείς την επαφή, μπορείτε να επιλέξετε όποια γλώσσα θέλετε. Ειδικά όμως για τις πολυεθνικές, η επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά. (προσοχή: αν δεν γνωρίζετε καλά Αγγλικά, αναθέστε τη μετάφραση του cv σας σε κάποιον ειδικό)
          ΕΝΑ «ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ»: Ζητήστε πάντοτε από δικούς σας ανθρώπους να ελέγξουν το βιογραφικό σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη θα βρουν, τα οποία εσείς γράφοντας το και αφοσιωμένοι σε ζητήματα ουσίας, απλώς δεν τα είδατε! Αμέσως μετά πείτε τους να εστιάσουν στις ελλείψεις και τις ασάφειες των γραφόμενων σας. Ζητήστε τους να σκεφθούν ότι δεν σας γνωρίζουν και υπό αυτό το πρίσμα να βρουν τι λείπει από τα γραφόμενα σας...

Καλή σας επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου