Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κλίμα Δυσφορίας στην Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση



H πρώτη φάση των πανελληνίων εξετάσεων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε, μέσα σε ένα κλίμα δυσφορίας και «εκπλήξεων» της τελευταίας στιγμής, όπως ήταν ο περιορισμός των μετεγγραφών ειδικών κατηγοριών, η απόκτηση απολυτηρίου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων εκτός πανελληνίων, η απόφαση μη εισαγωγής για φέτος φοιτητών σε 24 τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και το Τμήμα Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ. 


Οι φετινές εξετάσεις ξεχωρίζουν για τη δυσκολία των θεμάτων, που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή. Οι πρώτες εικόνες μαρτυρούν πτώση και μεγάλη αποτυχία σε βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, ενώ εκτιμάται ότι βάσεις θα πέσουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. 

Αυτό που απομένει πλέον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η περάτωση και των υπολοίπων φάσεων των εξετάσεων έως ότου ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται τώρα στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, καθώς πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση, και κάποια από αυτά έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ για άλλα προβλέπεται ότι θα το πράξουν σύντομα, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα προβλήματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως το πρόβλημα και οι περισσότεροι πρυτάνεις διαβεβαίωσαν ότι παρόλο που τα ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν ομαδικά λουκέτο, θα κάνουν κάθε προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια, καθώς θεωρούν ότι με κλειστά ιδρύματα δεν θα μπορέσει να ευοδωθεί η διεκδίκησή τους για επιπλέον χρηματοδότηση.

Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν περιέλθει από την περασμένη χρονιά, καθώς από το 2009 έως σήμερα οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει κατά 50%. Συγχρόνως, έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ φέτος σημειώθηκε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπληρωθεί το κενό σε θέσεις.

Επιπλέον, τα ιδρύματα πρέπει, με τις υπάρχουσες επιχορηγήσεις, να ξεπληρώσουν και αρκετά συσσωρευμένα χρέη προηγουμένων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου