Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η Academic Dean του City Unity College ανάμεσα στις 13 "Role Models for Women Scientists" της Ένωσης Ευρωπαίων Επιστημόνων!!!



H   Academic Dean του City Unity College, Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, συμπεριελήφθη μαζί με άλλες 12 γυναίκες επιστήμονες, στις 13 γυναίκες επιστήμονες - πρότυπα προς μίμηση, στο φυλλάδιο με τίτλο "Role Models for Mobility Women Scientists", το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η ομάδα εργασίας M-WiSET (κινητικότητα των Γυναικών στην Επιστήμη, Μηχανική και Τεχνολογία)!!!


H M-WISET αποτελεί ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υποτρόφων "Marie Curie" (MCFA), οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της 12ης Διεύθυνσης της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε το 2006 και αποσκοπεί κυρίως στην προώθηση και την ενθάρρυνση της κινητικότητας μεταξύ των γυναικών επιστημόνων. Βασικά ζητήματα με τα οποία ασχολείται η ομάδα αφορούν ερωτήματα όπως κατά πόσο μπορεί η κινητικότητα να βελτιώσει αποτελεσματικά την επιστημονική σταδιοδρομία και με ποιο τρόπο και ποιες δυσκολίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες ερευνητές κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους στα πλαίσια των προγραμμάτων κινητικότητας, ενώ η συνολική δραστηριότητα της ομάδας έχει επίσης ως στόχο την παροχή συστάσεων προς τους φορείς χάραξης πολιτικής (ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και την ανάδειξη του θέματος της ανάγκης για αύξηση της ενεργού συμμετοχής των γυναικών επιστημόνων σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Το πρόγραμμα υποτροφιών Marie Curie έχει μέχρι στιγμής καταδειχθεί ως αδιαμφισβήτητο κίνητρο κινητικότητας των νέων ερευνητών της Ευρώπης, γεφυρώνοντας αποτελεσματικά τις γεωγραφικές, νομικές, διοικητικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές των Ευρωπαϊκών λαών με τη δημιουργία δεσμών διαρκείας μεταξύ των νέων ερευνητών και την εξοικείωσή τους να λειτουργούν ως κόμβοι ενός ενιαίου ευρωπαϊκού δικτύου επιστημονικής συνεργασίας και ροής πληροφοριών και τεχνογνωσίας. 


Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OΟΣΑ), που δημοσιεύτηκε το 2010, το ποσοστό των Ευρωπαίων διδακτόρων που εργάστηκαν εκτός ΕΕ την τελευταία δεκαετία ξεπερνά το 30%. Η Ελλάδα έχει ήδη ενεργή συμμετοχή σε όλες τις Δράσεις Marie Curie. Την περίοδο 2007-2010, 178 ελληνικοί οργανισμοί (πανεπιστήμια, ερευνητικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις) χρηματοδοτήθηκαν με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 31,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 168 Έλληνες και ξένοι ερευνητές προσλήφθηκαν για να εργαστούν στην Ελλάδα, ενώ 213 Έλληνες ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 


Το ελληνικό παράρτημα  MCFA , του οποίου μέλος είναι και η πρύτανις του City Unity College, αποτελείται από επιστήμονες που έχουν λάβει ατομική υποτροφία από τα Προγράμματα Εκπαίδευσης και Κινητικότητας ερευνητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι πλέον των 300 Ελλήνων επιστημόνων όλου του επιστημονικού φάσματος, υψηλής κατάρτισης και διεθνούς αναγνώρισης, ενεργοποιούνται μέσα από το δίκτυο της Ένωσης Υποτρόφων Marie Curie.


Μπορείτε να βρείτε το φυλλάδιο της MCFA-WISET εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου