Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

To Facebook έβαλε... φωτοβολταϊκά!

Οι εγκαταστάσεις του Facebook πλέον έχουν οικολογικό χαρακτήρα. Πριν λίγες μέρες, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ εγκατέστησε φωτοβολταϊκά στο νέο κέντρο δεδομένων του στο Όρεγκον, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις εγκαταστάσεις του πιο eco-friendly. Επιπλέον,το Facebook ευελπιστεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με οικολογικές οργανώσεις, μιας και δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η Greenpeace κατέκρινε έντονα το Facebook για τις τεράστιες ποσότητες άνθρακα που χρησιμοποιεί για τη λειτουργία των data centers του. 

Οι εκπρόσωποι της Greenpeace δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή του Facebook είναι μεν καλή, παρόλα αυτά το ποσοστό της ενέργειας που θα καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά παραμένει μικρό σε σχέση με την ενέργεια που απαιτείται να δαπανηθεί προκειμένου να λειτουργούν επαρκώς τα συγκεκριμένα data centers.

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι επικοινωνίας της εταιρείας του Facebook, προσπάθησαν να αντικρούσουν την επιχειρηματολογία της οργάνωσης με το αντεπιχείρημα ότι η εγκατάσταση και λειτουργία των Φ/Β προορίζεται να καλύψει ανάγκες τροφοδοσίας  σε ρεύμα των γραφείων των υπαλλήλων, και όχι των χώρων των data centers, όπου υπάρχουν τεράστιες απαιτήσεις ενέργειας για την ψύξη servers.

Όπως και να'χει, και από μόνη της η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογη, αν αναλογιστούμε ότι ζούμε σε μια εποχή όπου αντιμετωπίζουμε έντονα προβλήματα με τη ατμοσφαιρική ρύπανση και την επιβάρυνση του κλίματος, οπότε ας ευχηθούμε η κίνηση αυτή να σταθεί αφορμή για να προχωρήσουν και άλλοι σε παρόμοιες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου