Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αναγνώριση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Όλοι μας θα έχουμε σίγουρα αναρωτηθεί, κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, αν θα έχουμε και ποιά θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μετά από την αποφοίτησή μας. Για την Ελλάδα, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά, και θα ξαναφρεσκάρουμε τη μνήμη μας εντός των ημερών. Τι γίνεται όμως αν πάμε να εργαστούμε σε κάποιο άλλο κράτος;


Στο παρόν θα αναφερθούμε μόνο για κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μιας και είμαστε κράτος-μέλος της, και είναι πιο πιθανό ότι οι περισσότεροι από εμάς θα ψάξουν για ευκαιρίες απασχόλησης πρώτα στην Ευρώπη και μετά οπουδήποτε αλλού.


Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, υπάρχει άμεση αναγνώριση για επαγγελματικά προσόντα για όλους τους ευρωπαίους πολίτες που μετακινούνται για εύρεση εργασίας στην ΕΕ. Βέβαια, υπήρχαν -και ακόμη ίσως υπάρχουν- ορισμένοι περιορισμοί για ορισμένους κλάδους, αλλά η ΕΕ έχει προχωρήσει και συνεχίζει να προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην σταδιακή άρση οποιωνδήποτε περιορισμών σχετικά με αυτό το θέμα. Πρόσφατα είχαμε και στη χώρα μας το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών και την απελευθέρωση κάποιων επαγγελμάτων, το οποίο είχε καταρτιστεί σύμφωνα με τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.


Ας επιστρέψουμε όμως στο αρχικό μας θέμα: όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την πολιτική της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα της ΕΕ στην ηλ. διεύθυνση http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/work/jobseeker/qualifications-for-employment/index_en.htm?profile=0.


Ο ιστότοπος βρίσκεται σε στάδιο αναβάθμισης και οι πληροφορίες προς το παρόν διατίθενται στα αγγλικά μόνο, αλλά μάλλον αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τους περισσότερους, μιας και πλέον "όλος ο κόσμος μιλάει αγγλικά". Κατά τα άλλα, η ιστοσελίδα αποτελεί τον πιο χρήσιμο οδηγό για όσους θέλουν να απασχοληθούν στην Ευρώπη.


Ο ιστότοπος, πέρα από πληροφορίες για εργασία, διαθέτει και πλούσιο πληροφοριακό υλικό και για άλλα θέματα που μας αφορούν ως ευρωπαίους πολίτες, όπως εκπαίδευση, ταξίδια και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.   Μπορείτε να επισκεφθείτε την αρχική σελίδα στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/youreurope/index.htm.


Καλή ανάγνωση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου