Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

1ο Συνέδριο Θαλάσσιου Τουρισμού "Posidonia Sea Tourism Forum" 2011


Ένα άκρως ενδιαφέρον Συνέδριο διοργανώνεται στην Αθήνα στις 21 και 22 Ιουνίου 2011.
 
Πρόκειται για το Διεθνές Συνέδριο για τον Θαλάσσιο Τουρισμό, με τίτλο «Posidonia Sea Tourism Forum: The Challenge for Greece, the Eastern Med and the Black Sea».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Αντικείμενο του συνεδρίου θα αποτελέσει η δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού και η σημασία του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ θα εξεταστούν οι προοπτικές που παρουσιάζονται για τις τρεις συνιστώσες του θαλάσσιου τουρισμού: την κρουαζιέρα, το yachting και την επιβατηγό ναυτιλία.

Τη δρομολόγηση «master plan» για τον θαλάσσιο τουρισμό, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα επισήμανε η γενική γραμματέας Τουρισμού κυρία Κωνσταντίνα Μπέη, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το Συνέδριο.

Στην συνέντευξη τύπου, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γ. Βερνίκος ανέδειξε κατά την τοποθέτησή του το ρόλο που παίζει ο θαλάσσιος τουρισμός στα έσοδα της χώρας και τη στήριξη του κλάδου στο νέο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό. Αναφερόμενος στην πορεία της τρέχουσας περιόδου σημείωσε ότι οι μισθώσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών κινούνται εφέτος με θετικό πρόσημο, ύστερα από μια κακή χρονιά.

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Α. Στελλιάτος μίλησε για εχθρική αντιμετώπιση των επαγγελματιών από το οικονομικό επιτελείο, ενώ εκτίμησε ότι και η νέα χρονιά κινείται στα περσινά αρνητικά επίπεδα.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα αφιερωθεί αποκλειστικά στην κρουαζιέρα, καθώς είναι ο μόνος κλάδος τουρισμού που έχει να επιδείξει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Σημειωτέον ότι η Μεσόγειος προσελκύει το 58% των Ευρωπαίων τουριστών κρουαζιέρας, κυρίως από τις πιο ώριμες αγορές που είναι εξοικειωμένες με το προϊόν αυτό, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Θ. Βώκος, project manager των Εκθέσεων Ποσειδώνια, αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί και γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη το τουριστικό προϊόν να εμπλουτίζεται με την προσθήκη νέων προορισμών, γεγονός που θα αναδείξει μελλοντικά τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες διαθέτουν προορισμούς που δεν έχουν ακόμα κορεστεί όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη Δυτική Μεσόγειο.

Με αυτή την τοποθέτηση ουσιαστικά συμφώνησε και ο David Morris, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων κρουαζιέρας David Morris International και συντονιστής του συνεδρίου, λέγοντας ότι η περιοχή που περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα προσφέρει τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή ποικιλία προορισμών για δρομολόγια κρουαζιέρας στον κόσμο και από μόνη της δημιουργεί ζήτηση για νέα προϊόντα κρουαζιέρας στις αγορές που ωριμάζουν.

Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα επικεντρωθεί στο γιότινγκ που επίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στην επιβατηγό ναυτιλία και τη σπουδαιότητά της για τον τουρισμό.

Το Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, του EOT, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, του ΣΕΤΕ, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών & Κατώτερων Πληρωμάτων. Έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (ECC) και της MedCruise.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο, ανατρέξτε στον παρακάτω σύνδεσμο www.posidoniaseatourism.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου