Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η οικονομική κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τις σπουδές χρηματοοικονομικών!

Άρθρο του κ. Χάρη Γερονικόλα, προέδρου του City Unity College, που δημοσιεύθηκε στις 29/7 στο capital.gr


Όταν το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξεκίνησε η διεθνής πιστωτική κρίση, ο άλλοτε δυναμικός κλάδος των χρηματοοικονομικών σταμάτησε να θεωρείται ένας από τους πιο ασφαλείς και κατοχυρωμένους. Ο κλάδος που μέχρι τότε υποσχόσχονταν λαμπρή καριέρα, καθώς η κερδοφορία των τραπεζών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε σχεδόν εξομοιώσει τις αμοιβές των στελεχών εντός των συνόρων με εκείνες του εξωτερικού, άρχισε να πλήττεται σημαντικά από την κρίση. Οι αγγελίες για ανοιχτές θέσεις σε τράπεζες και μεγάλους οργανισμούς ήταν ελάχιστες και οι απολύσεις στο χώρο έγιναν γεγονός. Οι φοιτητές των οικονομικών σχολών άρχισαν να αναρωτιούνται αν τα χρηματοοικονομικά θα επανέρχονταν πάλι στην πρώτη γραμμή και σε πόσο χρονικό διάστημα. Ενώ, η αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί είχε σαν αποτέλεσμα να στρέψει τους νέους σε άλλους κλάδους. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πολλοί άλλαξαν σχέδια και άρχισαν να αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στις πωλήσεις, το marketing, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και την υγεία.
 
Τρία χρόνια μετά, και ενώ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, το σκηνικό δείχνει να ανατρέπεται. Η αγορά αρχίζει να αναζητά οικονομολόγους για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Με άλλα λόγια, δημιουργείται η ανάγκη για οικονομικές σπουδές προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους, γιατί σε περιπτώσεις περιόδου ύφεσης και με δεδομένη τη μείωση του κύκλου εργασιών στη μέση επιχείρηση, η ορθολογικοποίηση των εξόδων αποτελεί βασικό παράγοντα επιβίωσης.

Έτσι, ειδικότητες όπως financial accounting, credit controller κ.ά. αρχίζουν να γίνονται περιζήτητες. Ενώ την ίδια στιγμή, οι βασικές οικονομικές σπουδές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική αφετηρία για κάποιον που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Αυτή η ανατροπή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει τη διαχρονικότητα του κλάδου των χρηματοοικονομικών, ο οποίος όπως όλα δείχνουν εξασφαλίζει εργασία στον υποψήφιο σε κάθε σχεδόν περίπτωση. Οι ειδικότητες πολλές και διαφορετικές, οι επιλογές σε θέματα σπουδών το ίδιο. Έχουν όμως όλες την ίδια αξία; Οι υποψήφιοι σπουδαστές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν εκπαιδευτικό ίδρυμα και να εξετάζουν πολύ προσεκτικά το επίπεδο των σπουδών που παρέχουν και το αντίκρισμα που αυτές έχουν στον εργασιακό στίβο. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο κλάδος των οικονομικών θέλει συνεχή, δια βίου εκπαίδευση και ενημέρωση επειδή τα νομοθετικά, τα φορολογικά και τα λογιστικά συνεχώς μεταβάλλονται. Οι κανόνες, οι νόμοι, τα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων κλπ. μεταβάλλονται συνεχώς, ακολουθώντας τις εξελίξεις της οικονομίας και τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς. Παράλληλα, εμφανίζονται νέες ειδικότητες, που απαιτούν μεγαλύτερη εξειδίκευση και τις οποίες δεν πρέπει να αμελούν οι υποψήφιοι. Και ας μην ξεχνάμε το πιο βασικό: δεν νοείται εργαζόμενος σε τομέα χρηματοοικονομικών που να μην είναι πλήρως ενημερωμένος για τις εξελίξεις και τις παραμέτρους της εθνικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Εξάλλου η σημερινή εποχή είναι πολύ σκληρή για όσους αναζητούν εργασία. Η ελάχιστη προσφορά νέων θέσεων εργασίας από την πλευρά των επιχειρήσεων και ο τεράστιος ανταγωνισμός από την πλευρά των υποψηφίων απαιτεί προσόντα, τίτλους σπουδών, ξένες γλώσσες, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και εξειδίκευση.

To City Unity College (πρώην City University of Seattle in Athens) ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1999 ως εξουσιοδοτημένο παράρτημα του αμερικανικού πανεπιστημίου City University of Seattle, και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στους τομείς Business, Management, Μarketing, Finance, Technology, Computing, Networking/Telecommunications και Psychology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου