Από τον Κώστα Στάμκο, Διευθυντή Ανάπτυξης του City Unity College
Ποιος από εμάς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την προώθηση της καριέρας του; Όλοι προσπαθούμε να αδράξουμε την ευκαιρία μιας ελκυστικής εργασίας, συνήθως αποστέλλοντας ένα βιογραφικό σημείωμα που συντάξαμε με κόπο και προσπάθεια. Δυστυχώς όμως, πολλοί από εμάς τείνουμε να υποβαθμίζουμε την τεράστια σημασία της συνοδευτικής επιστολής, και απλώς στέλνουμε το cv μας σε μία διεύθυνση e-mail, ελπίζοντας για μια απάντηση, η οποία δεν έρχεται ποτέ…
Δεν πρέπει να στέλνουμε ποτέ ένα βιογραφικό σημείωμα χωρίς την συνοδευτική του επιστολή, διότι δίνουμε την εντύπωση έχουμε πρόβλημα γραπτής επικοινωνίας και, επιπλέον, φανερώνει προχειρότητα και «μαζική αποστολή», χωρίς να μπορεί να προσωποποιήσει τα γραφόμενα μας για τις ανάγκες της εκάστοτε θέσης, ενώ δεν διευκρινίζει το για ποια θέση προορίζεται ή σε ποιόν απευθύνεται, κάνοντας τον παραλήπτη να χρειάζεται να το μαντέψει.
Ας δούμε ποιά είναι τα μέρη από τα οποία αποτελείται μια συνοδευτική επιστολή:
1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ: Το ονοματεπώνυμό σας, η διεύθυνση κατοικίας σας (οδός, αριθμός, περιοχή, πόλη, ΤΚ), τα τηλέφωνα - fax σας και το e-mail σας. Θα συμπεριλάβετε οπωσδήποτε διεύθυνση e-mail, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι χειρίζεστε τη νέα τεχνολογία!
2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ: Εδώ ξεκινάτε αναφέροντας την επωνυμία της εταιρίας, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο και το fax της. Συνεχίζετε γράφοντας «υπόψη: κου τάδε, τμήμα τάδε…» ή απλώς «υπόψη του/της υπευθύνου/ης προσλήψεων».
3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Απλώς παραθέστε τόπο και ημερομηνία, γράφοντας π.χ. «Αθήνα, 25/01/2008».
4. ΘΕΜΑ: Ξεκινήστε με τον κωδικό της αγγελίας, αν απαντάτε σε αγγελία. Συνεχίστε γράφοντας: «εκδήλωση ενδιαφέροντος για πρόσληψη ως…» και συμπληρώστε τον τίτλο της θέσης.
5. ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ: Συνήθως ξεκινάμε με τη φράση «αξιότιμε κε τάδε…» και συνεχίζουμε. Αν δεν γνωρίζετε τον παραλήπτη, απλώς γράψτε «αξιότιμοι κύριοι».
6. ΠΡΟΛΟΓΟΣ: «Ονομάζομαι Χ και ενδιαφέρομαι για την θέση Ψ που δημοσιεύσατε με αγγελία στην εφημερίδα Ζ» ή «Σε απάντηση της αγγελίας σας για την θέση Ψ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ζ, θα ήθελα να εκφράσω το έντονο ενδιαφέρον μου, επισυνάπτοντας το βιογραφικό μου σημείωμα». Θα μπορούσατε να συνεχίσετε μετά το «για την θέση Ψ», γράφοντας «για την οποία θεωρώ ότι διαθέτω τα απαιτούμενα προσόντα»…
7. ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΡΟΣ: Μια συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σας, της εμπειρίας και των ικανοτήτων σας, όπως και του τι έχετε σπουδάσει, κυρίως για να δείξετε ότι τα παραπάνω ταιριάζουν στη θέση που επιθυμείτε. Έξυπνη κίνηση είναι το να αντιπαραβάλλετε τα ζητούμενα στην αγγελία με τα δικά σας προσόντα.
8. ΚΛΕΙΣΙΜΟ: Ο επίλογος, ουσιαστικά περιλαμβάνει -σε 2 σειρές- την υπενθύμιση του ενδιαφέροντος σας για τη θέση, τον τελικό σας χαιρετισμό, καθώς και την αίτηση για μία πρώτη συνέντευξη. Ολοκληρώνετε υπογράφοντας και χρησιμοποιώντας τις φράσεις «με εκτίμηση» ή «μετά τιμής».
Μερικές τελευταίες γενικές συμβουλές:
o Το ιδανικό πάχος των γραφόμενων μας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3/4 της σελίδας.
o Γράψτε σύντομες προτάσεις, σωστές γραμματικά, με ξεκάθαρο νόημα.
o Όπου χρειάζεται, χρησιμοποιείστε έντονα γράμματα ή και bullet points.
o Χρησιμοποιήστε τον ίδιο τύπο και μέγεθος γραμματοσειράς όπως και στο βιογραφικό σας σημείωμα.
o Σε περίπτωση αποστολής με ταχυδρομείο, προτιμήστε ένα καλής ποιότητας χαρτί.
o Πριν την αποστολή δώστε σε ένα φίλο να ελέγξει τα γραφόμενα σας, μπορεί να εντοπίσει μικρά σφάλματα τα οποία σας έχουν διαφύγει…
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου