Μην χάσετε την Τετάρτη, 4 Απριλίου, στις 18:30, την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετραλώνων με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα»!
Το 12ο Λύκειο Αθήνας, στα πλαίσια μιας σειράς μορφωτικών πρωτοβουλιών με στόχο την διάδοση γνώσεων και ιδεών με επικαιρότητα και ενδιαφέρον για όλους, καθώς και την ανάδειξη του ευρύτερου μορφωτικού ρόλου του σχολείου και τη συμβολή του στην ανάπτυξη αλληλέγγυων, συλλογικών δράσεων με ανθρωπιά και ουσία, διοργανώνει την Τετάρτη 4 Απρίλη 2012, στις 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας στα Κάτω Πετράλωνα, Αθηνοδώρου 61, εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Επιστήμη και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα.»
Το θέμα των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Οι απόψεις όμως που ευρέως διαδίδονται, συνήθως δεν είναι ιστορικά ακριβείς.
Συχνά η διανοητική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα παρουσιάζεται περίπου σαν μια αφηρημένη «φιλοσοφική» ενασχόληση αργόσχολων.
Από την άλλη πλευρά, η διεθνής επιστημονική κοινότητα αποδέχεται, ότι η γέννηση της Επιστήμης, με τη σημερινή έννοια της λέξης, συνδέεται με τις συνθήκες των εξελιγμένων οικονομικά και πολιτικά αρχαίων ελληνικών Πόλεων. Πιο συγκεκριμένα: Τα Μαθηματικά και οι Φυσικές Επιστήμες, όπως τις ξέρουμε σήμερα, μορφοποιήθηκαν στα αντίστοιχα πλαίσια της Θεωρητικής Γεωμετρίας και των Αστρονομικών μοντέλων της κλασσικής αρχαιότητας και της ελληνιστικής περιόδου. Οι ίδιες περίοδοι συνοδεύτηκαν από λαμπρά τεχνολογικά επιτεύγματα.
Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για τις επιστήμες και την τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα; Τι ακριβώς επιτεύχθηκε εκεί και για ποιους λόγους; Πώς σχετίζεται η επιστημονική πρόοδος με την παραγωγική δραστηριότητα, την ελευθερία της σκέψης, την καλλιέργεια των Τεχνών και τη Φιλοσοφία;
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις:
• Η Φύση των Μαθηματικών στην Αρχαία Ελλάδα.
Εισηγητής: Λάππας Διονύσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας, Διευθυντής του τομέα Άλγεβρας και Γεωμετρίας, μέλος του Προεδρείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
• Το Σύμπαν των Αρχαίων.
Εισηγήτρια: Χατζηχρήστου Ελένη, Δρ. Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Leiden, επιστημονική συνεργάτιδα του Αστεροσκοπείου Αθήνας, τ. ερευνήτρια της NASA και του Πανεπιστημίου του Yale, Πρύτανης του City Unity College.
Επιπλέον, η Ερευνητική ομάδα μαθητών της Α΄τάξης του 12ου Λυκείου θα πραγματοποιήσει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την Ευπαλίνεια Σήραγγα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Μη χάσετε την εξαιρετική αυτή συζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα με επικαιρότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου